Een Travellerspoint blog

Padangbai, Bali

17 januari 2011

semi-overcast 28 °C
Bekijk Round the world 2010 - 2011 op frankm's reiskaart.

Heerlijk geslapen. Ik neem nog even de mogelijkheden door, het wordt Pandangbai, de plaats waar de boot naar Lombok vertrekt. Punt twee, hoe kom ik daar. Ik kies voor de public bus. Maar sta ik nu wel op de juiste plaats, in Nederland kan je een bushalte wel herkennen. En als je vragen gaat stellen, komen ze ook gelijk met oplossingen. Ik krijg het aanbod, het eerste bus traject over te slaan en stap achter op de brommer bij een Balinees. Maar ja, dan kom je dus op een busstation met luxe bussen. Daar achter staan de minibusjes, ik vind er een voor een redelijke prijs. Achteraf blijkt natuurlijk dat hij niet helemaal tot mijn eindbestemming gaat en moet ik nog een busje aanhouden. Zo komt het toch allemaal goed en heb ik niet het gevoel dat ik te veel betaald heb. Ik krijg een aanbod voor een kamer voor 2 nachten met ontbijt voor 150.000 Rupies, dat is minder dan 13 euro. Als ik bij de blue lagoon vandaan kom waar ik net heb gezwommen begint het te regenen. In de regen ga ik op zoek naar de enige ATM van het dorp en nu blijkt hij de ING pas niet te lusten. Gelukkig heb ik nog wat harde euro’s en hoef ik niet te verhongeren. Het eten is weer fantastisch. Morgen met de brommer op pad.

Geplaatst door frankm 4:21 Gearchiveerd in Indonesië Reacties (0)

Yogyakarta

16 januari 2011

semi-overcast 29 °C
Bekijk Round the world 2010 - 2011 op frankm's reiskaart.

Yogyakarta.
We komen een klein half uur later dan gepland in Yogya aan. In de Lonely Planet lijkt het maar een klein stukje en daarom doen we het te voet. De kaart blijkt echter niet zo accuraat dus lopen we een stukje om. Francoise gaat naar een ander hostel en loop nog een eindje verder. Ik vind Dewi Guesthouse eenvoudig hoewel het behoorlijk achteraf ligt. Ik hoor dat de Bromo nog actief is en dat het met de trein nog een hele tour is om in east Java te geraken. Ik besluit daarom 1 nacht te blijven morgen vroeg de tour naar de Borobudur te ondernemen en ‘s avonds naar Bali te vliegen. Eerst om 4:00 uur ’s nachts nog even en moslim gebed dat vanuit alle moskeeën over de stad uitgalmt. Best een apart geluid maar niet om die tijd, wie dat verzonnen heeft? Om even over 5 uur rijden we richting de Borobudur. Een gids vertelt nog maar eens het leven van Boeddha. De tempel is 2 maanden dicht geweest doordat deze bedekt was met de as van de Merapi vulkaan na de uitbarsting. De verkopers doen weer hun uiterste best. ’s Middags besteed ik om mijn tickets naar Bali en van Lombok naar Jakarta te kopen en wat rond te kijken in de stad. Kopen via internet lukte niet omdat lion air geen creditcards accepteert binnen 48 uur voor vertrek. Het blijkt tegen de verwachting in bij het reisbureau nog voordeliger te zijn. In een achteraf wijkje bestel ik mijn lunch en raak aan de praat met de eigenaar. Hij is verbaasd en wil weten hoe ik zijn restaurant gevonden heb, want hij krijgt nooit toeristen binnen. Als ik een biertje wil en er wel bij zeg dat het koud moet zijn, stapt zijn dochter met een leeg flesje op de brommer en is binnen 2 minuten terug met grote koude Bintang. Na de lunch kom ik via de restauranteigenaar in een batikatelier terecht. Met Site en Cauhola samen nemen we de taxi naar het vliegveld, de klok gaat weer een uur vooruit en ik arriveer na middernacht vermoeid in Denpasar.

Geplaatst door frankm 1:33 Gearchiveerd in Indonesië Reacties (0)

Pangandaran

vrijdag 14 januari

semi-overcast 28 °C
Bekijk Round the world 2010 - 2011 op frankm's reiskaart.

Om kwart over zes ’s morgens is hij er dan, de minivan. En daar word ik niet blij van, eentje met geblindeerde ramen. Ik word weliswaar voor de deur opgehaald en voor de deur, waar ik wil afgezet maar dan is zo’n local bus toch meer avontuur. Maar het geeft mij wel de gelegenheid het een en ander te schrijven . Met een tussenstop om te eten komen we om 13:00 uur aan in Pangandaran, een plaatsje aan de zuid kust van Java, wat in 2006 behoorlijk was getroffen door de Tsunami. Mijn Guesthouse heet Mini Tiga, erg leuk opgezet en een mooie kamer. Ik maak kennis met Kim en Dewi die ook naar het strand gaan. Het waait behoorlijk en er staat een aardig stroming maar het water is heerlijk van temperatuur. ’s Avonds ontmoet ik Biss, Martin en Dennis. Respectievelijk uit Frankrijk, Oostenrijk en Kroatië. We gaan eten op de hoek en Martin raadt mij aan om morgen voor ik richting Yogya vertrek toch nog even het National Park te bezoeken. En dat doe ik dan ook de volgende ochtend. Geinig al die aapjes van zo dichtbij. Naar het station duurt iets minder dan 2 uur en de weg is verre van goed onderhouden. Bij het station mogen we als enige plaatsnemen in de VIP lounge. We gaan 10 minuten te laat de trein maar daar gaan we dan, op naar Yogya.

Geplaatst door frankm 3:36 Gearchiveerd in Indonesië Reacties (0)

Bandung

donderdag 13 januari

semi-overcast 26 °C
Bekijk Round the world 2010 - 2011 op frankm's reiskaart.

Onvoorbereid stap ik uit in Bandung. Wat weet ik van Bandung, het was een belangrijke stad in de VOC tijd en er is een keer een belangrijk congres geweest. Natuurlijk stappen er gelijk velen geïnteresseerden op je af en iedereen weet het goedkoopste hotel. Eerst maar eens een hotspot opzoeken, die weten ze ook en dat is toevallig in het beste hotel, natuurlijk. Ik vind een mooi alternatief, denk ik. Alleen geen website en geen telefoonnummer. Waar ik mijn prepaid simkaart koop, zeggen ze 500 meter, te veel op te lopen, maar ik zie geen taxi. Als je ze niet nodig hebt toeteren ze je gek en nu niet een. Na te veel gelopen te hebben met volle bepakking, krijg eindelijk de aandacht. Alleen snapt hij niets van het adres maar hij zegt van wel en brengt me naar een ander hotel, wat natuurlijk veel te duur is. Uiteindelijk kom ik toch weer bij het eerste hotel terecht. Om het aantal Lonely Planets boeken te beperken hadden we die dikke van Indonesië maar niet aangeschaft. Ik ontdek op internet dat je hoofdstukken kan downloaden als PDF, voor minder dan 5 euro heb ik ondertussen de hoofdstukken Java en Bali. Morgen een tour naar de vulkaan en heetwaterbronnen en verkassen naar een echt hostel.
De volgende regent het zoals je dat verwacht in de moessontijd. De verrassing is ook leuk, omdat ik de enige kandidaat ben is het de bedoeling niet met auto maar met de brommer te gaan. Maar ik kan mijn zuid tour nog omzetten in een noord tour, daar zijn wel meer kandidaten voor. Ok, ik ga dus met 4 Australiërs de noord tour doen. We rijden naar de kraterwand van de Tangkuban Parahu . Op deze rand van de vulkaan is een heel dorp gebouwd, wat bezielt je om hier te gaan wonen. Wij, althans alleen ik blijkt later, lopen de krater rond. De anderen konden de track niet vinden en zijn omgekeerd. Via de theeplantages naar de hotwatersprings, nog een rondje Bandung en dat was het. Eten is iedere dag weer een feest. Morgen wordt mijn reis vervolgd richting Pangandaran. En mag ik om 5:30 uur op staan.

Geplaatst door frankm 3:30 Gearchiveerd in Indonesië Reacties (0)

Java

12 januari 2011

semi-overcast 28 °C
Bekijk Round the world 2010 - 2011 op frankm's reiskaart.

Het voorproefje Maleisië was van korte duur, maar dat had te maken met de promo aanbiedingen van AirAsia. Vandaag op weg naar Jakarta. Een grote stad die de hele dag volle straten heeft met alles wat rijdt. Het eerste wat mij opvalt is dat ze hier voor elke functie en elke rol een uniform hebben, je kan het zo gek niet bedenken. De lokettist, de receptionist, de kaartjesverkoper, de kaartjes controleur, de kruier, bagageman van de bus, de chauffeur, de conducteur, you name it. En dan security en politie, die hebben ook nog grote emblemen en andere versiersels.
Ik dacht een heel apart verblijf gevonden te hebben en dat klopte ook. Het was er erg netjes met goede voorzieningen, zwembad, massage zelfs een fitnessruimte. Alleen de locatie bleek ook heel apart, het was op de onderste verdieping van een 47 verdienpingen hoog gebouwencomplex met security en een lobby, echt heel apart voor backpackers. Na een douche en een massage gegeten in het restaurant van het zwembad. Na het eten geprobeerd buiten het complex een drankgelegenheid te vinden, niet dus. Naast dit decadente complex stap je rechtstreeks het andere uiterste in. Werkelijk ongelooflijk hoe al deze mensen iets doen om een bestaan te hebben en te beseffen hoe rijk wij dan zijn. Zonder ook maar een biertje keer ik terug naar mijn cleane verblijfplaats voor de nacht. Daar tref ik Gurav en Cherry aan die het nachtleven van Jakarta in willen. Gurav afkomstig uit India heeft wat tips van vrienden. De eerste taxi rit brengt ons naar een uiterst chique hotel met de zelfde naam als de bar/nachtclub. De 2e taxirit gaat wel naar de goede bar/nachtclub maar de blijkt gesloten. De 3e doet ons belande in een complex met een bar/nachtclub maar die is ook dicht. Goeie tips Gurav. Uiteindelijk beland je toch altijd weer in een Karaoke bar. We kunnen nog net wat bestellen want hij gaat sluiten. Kortom veel gezien van het Nachtleven van Jakarta.
De volgende ochtend neem ik de taxi naar het echte backpackers kwartier, Jalan Jaksa. Ik neem even in overweging of ik nog een nacht in Jakarta wil blijven maar besluit toch verder te gaan en heb het plan de trein naar Gobor te nemen. Op het station aangekomen koop ik een kaartje en krijg te horen dat ik perron 3 moet zijn, de controleer voor de perrons vertelt mijn perron 4, de juffrouw van de informatie voor het perron zegt perron 3. Ik stap in de trein die klaar staat op perron 3 en vraag aan de eerste de beste vriendelijk local “is this the train to Gobor?” “Yes”, he says. Ja, Maanders dat weet je toch, je moet open vragen stellen in Azië. Ik zit dus in de trein naar Bandung en niet naar Gobor. Als de level 3 kaartjes verkoper komt controleren breekt de paniek uit, alle uniformen komen langs. Ik moet me klaar maken om op het volgende station uit te stappen. Ja en dan, op ze Javaans uitleggen dat ik terug moet en dan wachten op de volgende trein, die misschien wel naar Gobor vertrekt. Ik zit lekker. Laat mij maar zitten ik betaal wel bij. Nou daar snappen ze natuurlijk helemaal niets van, dus komen er nog meer uniformen, met pet en strepen. Ik wist niet dat ze er zoveel hadden op een trein. Hij snapt het niet maar hij gaat het regelen. Daar waar mijn Indonesisch te kort schiet, wordt ik bijgestaan door Henny, een alleraardigste mede reizigster, afkomstig uit Bandung. Later schrijft ze voor mij nog wat adressen op waar ik in Bandung beslist naar toe moet en waar ik eventueel kan overnachten. Haar dochtertje is erg verlegen maar wil toch ook wel met mij op de foto. De spoorweg slingert zich is scherpe bochten tussen de bergen en langs de sawa’s richting Bandung, Gobor bewaar ik voor later.

Geplaatst door frankm 1:33 Gearchiveerd in Indonesië Reacties (0)

(Berichten 11 - 15 uit 45) « Pagina 1 2 [3] 4 5 6 7 8 9 »