Een Travellerspoint blog

Naar de Oerang-Oetangs van Sepilok

27 januari 2011

semi-overcast 28 °C
Bekijk Round the world 2010 - 2011 op frankm's reiskaart.

De Orang-Oetangs van Sepilok.
De 2e duikdag blijf ik in de buurt van het eiland Mabul. Bij Sipdan mag je alleen maar duiken met een permit en die heb ik niet voor deze dag. Maar ook rond Mabul is genoeg te zien. Ik ben nog de enige certified diver bij Scubajeff. Ik duik daarom alleen met Now een divemaster van de Filipijnen die hier voor een half jaar werkt. Het weer is prachtig het zicht onder water ok en we zien van alles. Na de 3 duiken brengt de boot ons terug naar Semporna, het vaste land van Borneo. De 3 dagen zonder bier maak ik ’s avonds in de Scubajunkiebar goed met Caitlin, een lerares Engels die woont in Seoul. Om kwart over aan keer ik terug naar mijn dorm, een zaal met 12 stapelbedden, die samen met een Japanner geheel tot mijn beschikking heb. ’S Morgen om 8 uur vertrek ik met de bus, vliegen is vanwege de no-fly-time, nog geen optie, naar Sepilok. Bij de bushalte ontmoet ik Tom, na een gesprek van 10 minuten in het Engels komen we erachter dat we uit België en Nederland komen. We laten de buschauffeur op verzoek stoppen bij Sepilok Junction en nemen vandaar een van de taxi’s die klaar staan om ons naar Paganaken Dii te brengen. Het is van de hoofdweg de andere kant op als Sepilok maar daar staat tegenover dat de shuttle door het hostel geregeld wordt. Het is een prachtig resort helemaal in de jungle en alles is van hout, echt een top locatie. Ik besluit eigenlijk gelijk om hier 2 nachten te blijven. Met het weer hebben we geen geluk het regent veel maar er is voldoende overdekt om toch heerlijk te kunnen relaxen. Ik doe die zelfde middag het bezoek aan de Orang-oetangs. De volgende dag in het rianforest discovery centre is het ook erg nat en blijven de Probocis uit het zicht. Ik heb ondertussen een aardig verkoudheidje opgelopen maar dat zal wel weer over gaan. Na twee heel gezellige dagen met een leuke groep vertrek de volgende dag vroeg naar Mulu.

Geplaatst door frankm 6:02 Gearchiveerd in Maleisië Reacties (0)

Sipadan

24 januari 2011

sunny 29 °C
Bekijk Round the world 2010 - 2011 op frankm's reiskaart.

Maar ook in het paradijs valt regen. Het kan er niet voor niets groen zijn. ’s Middags betrekt het meer en meer en uiteindelijk valt de regen. Ik gebruik deze dag om een beetje rond te kijken en bij te komen van de , toch wel flinke reis. De mensen zijn hier heel aardig en erg relaxed. Wat mij verbaasd is de troep in het water en dat komt voornamelijk door de mensen in het dorp die nog niet in de milieubewuste modes zitten. Erg jammer om van alles te zien drijven in dit kraak heldere water en prachtige omgeving. ’s Avonds worden de gitaren gepakt en komt de rum op tafel, Bob Dylan, Joe Cocker en Simon and Gartfunkel doen het nog goed. Overdag is er geen stroom maar van 6 PM tot 6 AM gaat de generator aan. En via de huis-dongel kunnen we om de beurt internetten. Het is niet druk dus ik krijg alle tijd om mijn verslagen en foto’s bij te werken. De volgende ochtend is de grote dag, we gaan naar Sipadan, sinds 2007 is het verboden op dit eiland te overnachten, het wordt bewaakt door militairen en slecht 120 bezoekers per dag kunnen een permit krijgen. Ik was eigenlijk vrij laat met mijn aanvraag maar door een no-show kreeg ik toch de mogelijkheid. Voor vandaag ben ik Zweed en heet Karl Nilsson. Mijn buddy heet Frank en komt uit Madrid. De eerste duik zien haaien, schilpdpadden en alle soorten en kleuren koraal. De tweede duik begint met een school bumbheads van zo’n zestig stuks en daarna een school van 2000 barracuda’s. En ook in de laatste duik van de dag veel schildpadden, haaien en grote scholen makreel. Het weer is rustig en zonnig, kortom een prachtige dag. We slapen in een longhouse op palen boven het water van de zee van Celebes.

Geplaatst door frankm 19:58 Gearchiveerd in Maleisië Reacties (0)

Van Gili Trwangan naar Sipadan

zaterdag 22 januari 2011

semi-overcast 28 °C
Bekijk Round the world 2010 - 2011 op frankm's reiskaart.

Van Gili naar Sipadan is lang niet hetzelfde als de pont van Velsen-Noord naar IJmuiden. Een vlucht stond al vast, dat was van Jakarta naar Kota Kinabalu. Toen ik wist dat ik de 22ste op Lombok zou zijn had ik een vlucht Tamaran (Lombok) naar Jakarta geboekt. Met een overstap ruimte van 3 uur. Daarin zit enig risico, zoals een mogelijk vertraging van de eerste vlucht en de verplaatsing in de drukte van Jakarta, van de domestic naar de international terminal. Maar als eerste moest ik van het eiland af en met aansluitend vervoer op tijd Tamaran airport zien te bereiken. Met Scubajeffsipadan had ik een permit geregeld voor 24 januari en een pick-up op de 23ste van Tawau airport, via sms en skype. Nu alleen nog een vlucht van Kota Kinabalu naar Tawau en een overnachting in KK. Ook dat lukt via internet en alles is die dag volgens plan verlopen, zelfs pick-up van het hotel ging buitengewoon soepel.” Ik sta buiten op terminal 2 en heb een rood T-shirt aan” en binnen 10 minuten stonden ze voor mijn neus. Ook de volgende ochtend loopt gesmeerd, zij zeggen als mijn vlucht om 7:40 uur vertrekt het ruim op tijd is als we 6:30 uur van het hotel vertrekken. En dat klopt, dat zou ik zelf nooit gedaan hebben maar ja zij weten het uit ervaring en droppen mij precies op de juiste plaats. Met een tussenlading in Sandakan ben ik keurig op tijd in Tawau waar ik binnen 5 minuten nadat ik het vliegtuig heb verlaten mijn rugzak al op de band voorbij zie komen en de pick-up driver al naar mij toekomt met mijn naam foutloos op een stuk papier. Het lijkt bijna te mooi om waar te zijn, zo goed het allemaal loopt. Zelfs het weer knapt op. Bij aankomst in Semporna doe ik nog wat kleine aankopen in de harbourshop en dan gaan we opweg naar Mabul eiland. In neem wat foto’s van het naderende eiland maar daar varen we langs verder en verder de zee op. Totdat we na bijna een uur varen een nieuw eiland in zicht krijgen. Mabul island. This looks awesome. Welcome back in paradise.

Geplaatst door frankm 22:11 Gearchiveerd in Nederland Reacties (1)

Gili Trawangan

19 januari 2011

semi-overcast 28 °C
Bekijk Round the world 2010 - 2011 op frankm's reiskaart.

Gekozen voor de slow boot, de oude ferry tussen Bali en Lombok. Het beeld voor ogen, lekker in het zonnetje op het bovende,k genietend van het uitzicht over het turquoise water, turend naar de reusachtige vulkanen van Bali en Lombok. Helaas een tropische bui verstoorde mijn droom. Naar gelang de tocht volgde, klaarde het weer op maar al met al duurde het toch nog iets langer dan was beloofd. De laatste overstap was van het vaste land van Lombok, in een kleine boot voor zo’n 12 personen, naar een van de drie Gili-eilanden. Gili Air als eerste, die daar moest zijn is droog over. Aan de einder wordt het donker, de wind steekt op en de golven worden groot. Het 2e eiland Gili Meno is niet meer te zien en slagregens spoelen door het bootje. Waarom hebben wij in godsnaam het 3e eiland gekozen, zie ik mijn medepassagiers denken. Nat tot op het bot bereiken wij Gili Meno en wachten daar het ergste weer af. Nog een half uurtje later dan de minst optimistische planning zetten we voet aan wal op Gili Trawangan. Auto’s en brommers hebben ze hier niet, wel paard en wagen die je als taxi kan gebruiken. Het is low season , dus het moet niet moeilijk zijn voor een redelijke prijs een slaapplaats te vinden. Ik krijg een offer you can’t refuse. Op het moment dat ik akkoord wil gaan met het aanbod begint op 30 meter afstand de Moskee te brullen. Ik zie de eigenaar van homestay Desy ineen krimpen met de gedachten, waarom nu juist op dit moment. Dat zal de wil van Allah wel zijn. Toch besluit ik het voor een nacht te proberen, ik had al gelezen dat heel het dorp verwend wordt met deze niet in te stellen wake-up call. Na een opfris beurt ga ik terug naar de beachstraat, waar alle eettentjes en berretjes zitten, het ziet werkelijk fantastisch uit, this is paradise. De volgende dag staat in het teken van duiken. Ik heb mij aan gesloten bij Dreamdivers, mijn buddy is een griek, Nicolai. Het wemelt er van de zeeschildpadden en als verder bijzonderheid zien wel een school met Napoleonvissen en een aantal reefsharks. De volgende ochtend maak ik nog een duik omdat ik de volgende dag ’s middags moet vliegen en je de 24 uurs no fly time in acht moet nemen. Via internet heb ik een permit gekregen op in Sipadan te mogen duiken. En nu komt ook het bericht binnen dat ik toestemming heb om Mount Kinabalu te mogen beklimmen. Alleen valt dat in de toegewezen tijden niet te combineren. Ik kies er voor om te duiken in Sipadan. De berg kosten ook wel een berg geld, veel meer dan ik aanvankelijk had gedacht. Het waren 3 mooie dagen op Gili. En de overnachtingen naast de moskee heb ik doorstaan.

Geplaatst door frankm 19:35 Gearchiveerd in Indonesië Reacties (0)

Ubud

18 januari 2011

semi-overcast 27 °C
Bekijk Round the world 2010 - 2011 op frankm's reiskaart.

Vandaag met de brommer naar Ubud. Het is mooi weer en men verwacht hier dat de regen wel even uitblijft omdat het gisterenavond nog heeft geonweerd. Alles gaat zoals afgesproken alleen een map die ook had gevraagd heeft een probleem. Als ik zeg dat ik dan wel ergens anders ga kijken worden ze creatief en gaan op weg voor een brochure die een globale map bevat. Aangezien de wegbewijzering op Bali ook flink te wensen over laat, wordt het een dagje rijden op gevoel en veel vragen. En inderdaad wat is een zijweg die ergens toe leidt, maar met een paar keer vragen kom ik toch in Ubud. Het lijkt of hier alle kunstenaars van Indonesië en omstreken zijn neer gestreken. Het is een en al houtsnijwerk, keramiek en aanverwant gefröbel wat hier wordt aangeboden, kilometers lang. En dat zijn dan de shops, in het achterland wordt het allemaal vervaardigd. Na Ubud probeer ik richting noord en daarna west, het blijft gokken zonder aanduidingen en plaatsnaambordjes. Ojee een politie controle. Of ik een internationaal rijbewijs heb. Ja die heb ik, alleen stom die ligt in mijn hostel. Niet aan gedacht die ook voor de brommer nodig te hebben. De pet met donkere zonnebril begint dat dat mij normaal 400.000 rupies zou kosten. Maar met een waarschuwing mag ik voor 150.000 doorrijden. Geef mij die officiële maar. Dat begrijpt hij niet helemaal en hij legt het mij nog een keer uit. Die officiële wordt hij niet wijzer van, die 150.000 gaan zo in de pocket. Doe mij die officiële maar. Vol onbegrip moet ik mee naar de politie auto. Op het laatste moment zeg dat ik voor 100.000 afzie van een officiële bon. Hij gaat akkoord. Zo zie je dat je hier zelfs op bekeuringen kan afdingen in dit corrupte land. Ik vraag nog om een bewijs maar dat krijg ik natuurlijk niet. Nee, hij kent mij nu en ik hoef me voor vandaag geen zorgen meer te maken. Wat een geruststelling. Een goede internetaansluiting is in Padangbai erg zeldzaam. Maar uiteindelijk vind ik Aloa Cafe, helemaal goed. Zo kan ik het een en ander uitzoeken voor Maleisië, de beklimming van mount Kinabalu en duiken bij Sipadan. Morgen vertrek ik naar Lombok, een van de Gili eilanden. Wat ze hier wel veel hebben is honden, en lelijk dan ze zijn.

Geplaatst door frankm 6:31 Gearchiveerd in Indonesië Reacties (0)

(Berichten 6 - 10 uit 45) « Pagina 1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 »